CZAS PARZENIA HERBATY:

1. Herbaty czarne, rooibos i mate - 3-5 minut
2. Herbaty zielone chińskie - 2-3 minuty
3. Herbaty czerwone i herbaty zielone japońskie - 2 minuty
4. Mieszanki owocowe i ziołowe - około 8 minut.

ZALECENIA ODNOŚNIE PARZENIA HERBATY:

1. Jeżeli używamy wody z kranu, najpierw odkręcamy kranik z zimną wodą (nigdy z gorącą) i czekamy 2 minuty, żeby woda nie miała posmaku metalowego. Najlepiej jednak używać wody mineralnej niegazowanej.

2. Do parzenia herbaty lepiej wybrać mniejszy czajnik, ponieważ w dużym dzbanku liścia herbaty mogą "ugotować się" we wrzątku i herbata straci swój smak.

3. Nowy dzbanek trzeba przygotować. Zalewamy trochę herbaty wrzątkiem i zostawiamy na 1 godzinę, po czym wylewamy zawartość i po opłukaniu zimną wodą dzbanek jest gotowy do użycia.

4. Przed zaparzeniem herbaty czajnik trzeba opłukać wrzątkiem.

5. Po spłukaniu wrzątkiem od razu wsypujemy wymaganą ilość herbaty i zalewamy ją wodą. Na każdą filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę herbaty i, jeżeli filiżanek jest powyżej sześciu, dodatkową łyżeczkę na dzbanek. Jeżeli używamy zaparzacza - napełniamy go tylko do połowy, żeby zostawić herbacie trochę miejsca do "rozwijania się".

6. Przed zaparzeniem liście herbaty można "opłukać". Jest to typowy zwyczaj chiński. Wsypujemy herbatę do dzbanka, zalewamy ją odrobiną wrzątku i od razu wylewamy ten wrzątek.

7. Po ostatecznym zalaniu herbaty przykrywamy dzbanek i dajemy herbacie zaparzyć się. Przy zaparzaniu zielonej herbaty nie zalewamy jej bezpośrednio wrzątkiem, tylko wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza.

8. Nie parzymy herbaty długo!!! Żadna herbata nie wymaga parzenia dłuższego niż 3-5 minut (nie dotyczy to ziół i mieszanek owocowych). 5 minut wymagają tylko herbaty o skręcanych liściach. Dłuższe parzenie sprawi, że herbata będzie gorzka, a zawartość kofeiny bardzo wysoka (3/4 kofeiny wydziela się w piątej minucie parzenia). Jeżeli chcemy uzyskać mocniejszy napar po prostu wsypujemy więcej herbaty. Zielona herbata po zaparzeniu nie może być ciemna!

9. Spłukujemy filiżanki gorącą wodą (tą samą, którą użyliśmy do zaparzania herbaty). Jeżeli pijemy herbatę z mlekiem - mleko nalewamy na początku. Nigdy nie używamy śmietanki - tanina sprawi, że śmietanka się zwarzy. Przed nalaniem mieszamy herbatę w dzbanku i dajemy liściom opaść na dno.

10. Jeżeli mamy duży dzbanek, w którym po nalaniu do filiżanek zostaje herbata, najlepiej użyć zaparzacza, który można razem z liśćmi herbaty usunąć po maks. 5 minutach.

11. Nigdy nie pijemy herbaty, która stała przez noc lub przez kilka godzin. Wyniki badań wskazują, że może to mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bioveliss Tabs na odchudzanie
Zwalczaj otyłość!
https://bioveliss-tabs.com/
ziołowa pomoc Titan Gel
Sprawdź!
http://kulnaro.pl/titan-gel-intensywne-erekcje-i-udane-zycie-seksualne/

 

 

12. Staramy się nie myć dzbanków do herbaty w zmywarce. Używamy łagodnych środków do mycia i nie próbujemy pozbyć się osadu za wszelką cenę. Chińczycy myją dzbanki do herbaty tylko wodą i uważają, że osad sprawi, że każda następna herbata będzie miała lepszy smak.



<< POWRÓT