RODZAJE HERBAT

Herbata czarna jest herbatą fermentowaną. Proces fermentacji polega na reakcji chemicznej soku wyciskanego z liści herbacianych i powietrza na którym te liścia są suszone.

Herbata zielona jest herbatą nie fermentowaną. Taką herbatę uważa się za jeden z najstarszych napojów na świecie. Herbata ta jest suszona i poddana obróbce gorącym powietrzem. Dzięki swoim walorom leczniczym i subtelnemu smakowi staje się ona coraz bardziej popularna wśród konsumentów.

Herbata czerwona ("Oolong" lub "Pu-erh") jest herbatą częściowo fermentowaną. Dzięki specjalnej technologii tylko zewnętrzna lub wewnętrzna część liści jest fermentowana. Koneserzy podkreślają szczególne walory takich herbat z majowego zbioru: ich charakterystyczny kwiatowo-owocowy smak zasługuje na nominację "szampana wśród herbat".

Bioveliss Tabs na odchudzanie
Zwalczaj otyłość!
https://bioveliss-tabs.com/

Herbaty typu pu-erh dodatkowo po procesie połowicznej fermentacji są przechowywane przez kilka lat w specjalnych pojemnikach (beczkach), w których nabieraja bardzo specyficznego smaku i aromatu (ziemistego). Wówczas powstają związki, których pozytywne działanie na układ trawienny i przemianę materii jest naukowo potwierdzone. Herbata ta doskonale pomaga w procesie odchudzania. Trzeba podkreślić, że w przypadku korzystania z właściwości odchudzających herbaty "pu-erh" w żadnym wypadku nie można dodawać do niej cukru lub innych składników zawierających cukier (np. kawałki truskawki, jabłka itp.), ponieważ niszczy on związki rozkładające tłuszcz.

Herbata biała pochodzi z regionu Fujian w południowych Chinach. Żeby uzyskać taką herbatę liście są suszone na otwartym powietrzu przez bardzo długi okres czasu a potem ręcznie oczyszczane. Jest ceniona za słodki aromat i łagodny smak. Ma w sobie największą spośród wszystkich gatunków zawartość kofeiny, dlatego działa bardzo pobudzająco i orzeźwiająco.

Herbata żółta była produkowana w Chinach już w zamierzchłych czasach. Przez wieki tajemnica jej produkcji była pilnie strzeżona przez mnichów buddyjskich, którzy wykorzystywali ją w celach leczniczych. Herbata ta posiada bowiem duże właściwości zdrowotne: przywraca siły witalne, ma znakomity wpływ na układ trawienny, usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Ma również bardzo małą zawartość teiny (tylko 0,35%). Dzięki specjalnemu procesowi produkcji herbata żółta ma w swoim smaku i aromacie lekką nutkę ciemnej czekolady i kawy. Nie zawiera ona jednak żadnych dodatków. Bardzo istotną częścią żółtej herbaty są patyczki - elementy liścia, nadające naparowi niepowtarzalny aromat.

Herbaty aromatyzowane cieszą się szczególnym powodzeniem dzięki rozmaitym kombinacjom aromatów kwiatów, owoców, korzeni i przypraw. Bardzo ważnym elementem jest baza do której dodaje się składniki smakowe. Warto zwrócić uwagę, czy dodatki i aromaty są naturalne, tak jak to ma miejsce w przypadku naszych herbat.

Mieszanki owocowe składają się z kawałków różnych owoców, jagód, kwiatów i naturalnych aromatów. W smaku są bardzo orzeźwiające, dobre na zimno i na gorące, nie zawierają teiny i kofeiny. Dzięki dużej ilości możliwych kombinacji każdy może znaleźć wśród mieszanek owocowych coś dla siebie. Podobnie, jak w przypadku herbat aromatyzowanych warto zwrócić uwagę, czy do produkcji użyto naturalnych składników i aromatów.

Mieszanki ziołowe składają się z gatunków dobranych w/g właściwej proporcji, która ma na celu określone działanie na nasz organizm. Na rynku coraz większą popularnością cieszą się mieszanki na bazie wielu ziół według receptury indyjskiej ("ayurveda"), które dobrane odpowiednio do naszego samopoczucia i stylu życia pomagają utrzymać w równowadze nasze ciało, ducha i umysł.

Mate (Ilex Paraguay Iensis St.Hill) jest napojem pochodzącym z Ameryki Południowej. Jest jedyną rośliną, która zawiera kofeinę i theobrominę, co zbliża ją do zielonej i czarnej herbaty. Po zbiorach liście i kwiaty mate są prażone przez krótką chwilę, żeby uniknąć fermentacji, a potem suszone i rozdrabniane. Mate zielona jest prażona tylko raz, natomiast, żeby uzyskać tzw. Mate paloną, charakteryzującą się bardziej wyrazistym smakiem, liście i kwiaty są prażone po raz drugi. Picie mate jest częścią tradycji i swoistym rytuałem w Ameryce Południowej. Do jej przygotowania służy specjalna czarka z owoców tykwy - "mate de calabaza". Mate zalewa się wrzątkiem i pije przez specjalną metalową słomkę -

ziołowa pomoc Titan Gel
Sprawdź!
http://kulnaro.pl/titan-gel-intensywne-erekcje-i-udane-zycie-seksualne/

"bombilla". Europejczycy parzą mate tak jak tradycyjną herbatę. W smaku napój ten jest słodko-kwaśny o delikatnym dymnym aromacie. Indianie wierzyli, że mate posiada właściwości magiczne, a także gasi pragnienie i głód. Mate zawiera bardzo dużo kofeiny i dlatego ma działanie mocno pobudzające, przyśpiesza krążenie, zwiększa objętość płuc, nie drażniąc przy tym układu pokarmowego.

Lapacho. Inkowie mieli ogromną wiedzę na temat właściwości roślin. Na szczęście historia zachowała dla nas w prezencie przepis na bardzo szczególny napój Inków: lapacho. Lapacho jest produkowane z miąższu ze środkowej części drzewa, zwanego "Lapacho tecome", które rośnie w lasach na wzgórzach Andów. Lapacho zawiera żelazo, wapń, potas, miedź i magnez. Napój ma dużą wartość leczniczą: jest używany w ogólnych stanach osłabienia, w ostrych stanach zapalnych, a także jako środek pomocniczy dla osób z nowotworami, poddawanych chemio- i radioterapii. Lapacho ma gorzkawy smak i napar o łagodnej barwie i przyjemnym aromacie. Najlepszą metodą na parzenie jest dodanie 4 łyżeczek lapacho do wrzącej wody i pozastawianie na ogniu przez 5 minut, a następnie odstawienie naparu na 15 minut. Lapacho jest doskonałe na zimno lub na gorąco. Można dodawać do naparu cukier.

Rooibos jest specjałem z Afryki Południowej. Ma lekko kwaśny smak i nie zawiera kofeiny. Ma właściwości uspokajające. Zawiera dużo żelaza oraz witaminy C. Idealny na zimno i na gorąco, z dodatkiem mleka i cukru albo soków owocowych. Doskonały do koktajli jako dodatek . Parzy się go tak jak każdą inną herbatę.





<< POWRÓT